Beroligende Medicin & Sovetabletter

Sundhedsstyrelsen har pr. 19.07.2019 opdateret vejledning angående brugen af beroligende midler og sovetabletter. Brugen af disse midler er problematisk blandt andet i forbindelse med bilkørsel. Det giver begrænsning i kørekortet og det er ikke tilladt at føre bil i de første uger af behandlingen.

Sundhedsstyrelsen har ligeledes indskærpet at beroligende midler og sovetabletter kun må udskrives for en periode på op til 2 uger.


Smertestillende Medicin

Sundhedsstyrelsen har begrænset salg af smertestillende håndkøbsmedicin (panodil, kodymagnyl, ipren m.m) til mindre pakninger, for at mindske risiko for selvmordsforsøg især blandt unge piger.

Vi må ifølge de nye retningslinjer kun udskrive større pakninger til patienter med kroniske smerter eller ved behov for specifik behandling af en smertetilstand f.eks. knoglebrud eller migræne.

Morfinpræparater må kun udskrives efter kontakt med læge, og skal begrænses i størst muligt omfang pga. risiko for afhængighed og påvirkning af nervesystemet. Man må ikke køre bil, når man er i behandling med morfinstoffer med mindre, der er tale om fast behandling med et langtidsvirkende præparat.